Sikker vinterkjøring krever riktig dekk
Sikker vinterkjøring krever riktig dekk

Sikker vinterkjøring krever riktig dekk

vinterdekkÅ kjøre om vinteren er selvfølgelig utfordrende fordi snø og is gjør det veldig vanskelig for deg å kjøre, så det er ingen unnskyldning for ikke å være ordentlig forberedt på det. Med riktig valg av dekk kan du gjøre det mye enklere. Du må ha vinterdekk av god kvalitet med enten piggdekk eller uten, avhengig av hvor du bor. Piggdekk er ikke tillatt i alle land, noe som gjør dem mindre praktiske hvis du planlegger å kjøre over landegrensene. De er også ofte forbundet med begrensninger på tidsperioden de får lov til å brukes. Piggdekk fungerer bedre på is enn ikke-piggdekk, mens de er like gode på snø og slaps. Det er imidlertid veldig viktig å sørge for at dekkene er montert i god tid før vinterværet. Det er viktig å forstå at sommerdekk ikke er bra når du har vintervær.

Det er to hovedårsaker til at det er farlig å kjøre med sommerdekk når vinterværet har kommet. En grunn er at gummiblandingen som brukes i sommerdekk ikke er designet for vintertemperaturer, så når temperaturen synker under null, blir gummien hard og mister fleksibiliteten. Dette reduserer friksjonen som dekkene ellers kan skape når gummien presses inn i veihullene. Dette øker friksjonen og gir deg godt grep, men når dette forsvinner ettersom hardheten forhindrer at gummi presses inn i hulrommene, mister du friksjonen. Denne friksjonen er det som gir deg grepet du trenger når du kjører om vinteren. Den andre grunnen er at slitebanen på sommerdekk ikke er designet for å håndtere snø, is og slaps, noe som gjør dem veldig farlige å kjøre med fordi de ikke har grunnlag for å håndtere vinterforhold.

Piggdekk bruker metallpinner som stikker ut fra slitebanen for å skape nok grep på is, og de bruker et unikt mønsterdesign for å sikre at du har godt grep og trekkraft på snø. Med snø er det viktig at snøen ikke setter seg fast i slitebanen og begynner å bygge opp et lag med snø som en rullende snøball. Sporene må være brede nok og formet deretter for å forhindre dette. Det samme gjelder å unngå slushplaning. De ikke-piggdekkene bruker lignende slitebanemønstre, men de legger også til funksjoner som kan skape grep på is, ettersom de ikke har pigger.

Det er derfor veldig viktig at du planlegger dekkendringer i god tid på forhånd slik at du er forberedt og ikke prøver å kjøre med sommerdekk når du har vinterforhold. Å bytte dekk i god tid er veldig viktig, slik at du ikke starter vintersesongen med en ulykke som kunne vært unngått hvis du hadde byttet dekk. Å ha fagpersoner som skifter dekk for deg, kan være veldig praktisk, men kan også legge til et sikkerhetsaspekt fordi du har fagpersoner som gjør det. De vil også sjekke dekkene dine og sørge for at de er i god stand før de monteres. Et alternativ til å skifte dekk er å ha allværsdekk som kan brukes hele året og kan være et interessant alternativ i Sentral-Europa der vintrene ikke er like vanlige som i Norden.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: www.nokiantyres.no/